Vi guider deg gjennom de viktigste stegene i prosessen:

Velg en megler du stoler på

Kommunikasjon og tillit er viktig når man skal selge bolig.

Legg derfor vekt på å finne en megler du finner tonen med og som kan følge deg opp hele veien. I denne meglervelgeren vil du bli kjent med hver enkelt megler og finne den du vil samarbeide med.

Forberede salg

En god eiendomsmegler vil gi deg råd om hvordan du kan gjøre boligen din til et mer attraktivt salgsobjekt. Forutsetningen må alltid være at verdiøkningen er høyere enn kostnaden ved å pusse opp. Velg en megler som kjenner markedet og vet hva som lønner seg.

Boligstyling og fotografering

Boligstyling betyr å iscenesette slik at fotografen kan ta fine og salgsfremmende bilder. Dette gjør det lettere for potensielle kjøpere til å visualisere sitt eget drømmehjem. Aller best resultat får du hvis fotograferingen finner sted i sol og pent vær.

Taksering

Når takstmannen kommer på besøk, er det viktig at du er tilgjengelig for spørsmål. Våre takstmenn utarbeider alltid en boligsalgsrapport som er en grundigere rapport enn en vanlig verdi- og lånetakst.

Utarbeidelse av salgsmateriell

Når takst og bilder er på plass, kan arbeidet med salgsmaterialet utarbeides. Megler lager en salgsoppgave, en vindusplakat og en eller flere nettannonser. Sammen med megler blir dere enige om det er behov for ytterligere annonsering. Du kjenner boligen din best, og har garantert en mening om hvilke kvaliteter som bør fremheves. Likevel er det viktig å lytte til råd fra megler.

Klargjøring for visning

Sørg for at boligen er ryddet og innbydende. Utgangspunktet er at boligen skal være slik den var ved fotografering minus eventuelle møbler man har flyttet på under fotograferingen. Det er viktig å gi et best mulig førsteinntrykk. Rådfør deg gjerne med megler i forkant. Under og etter visning er det viktig at du er tilgjengelig per telefon, slik at megler enkelt kan svare på spørsmål fra interessenter.

Budrunde

Når visningen er over følger megler opp interessenter – både de som har satt seg på liste og eventuelt andre som har fått tilsendt salgsoppgaven. Hvis det kommer inn bud, leder denne fasen direkte til budrunde. Alle bud skal formidles skriftlig til både budgivere og deg som selger. Det er derfor viktig at du er tilgjengelig på telefonen og klar for å sende SMS til megler når tiden er inne for å akseptere eller avslå et bud.

Forkjøpsrett

Forkjøpsrett innebærer at medlemmer i samme borettslag eller boligbyggelag har rett til å kjøpe boligen til samme pris som høyeste budgiver. Dette har ikke andre følger for deg som selger enn at det kan forsinke prosessen – med opp til 30 dager. Megler undersøker for deg hvilke regler som gjelder rundt forkjøpsrett i ditt borettslag.

Kontraktsmøte

Kjøper og selger skal så snart som mulig møtes på meglers kontor for å signere kjøpekontrakt. Denne skal reflektere salgsoppgaven og andre faktorer som ble avtalt under budrunden. Megler sender akseptbrev med kontraktsutkast på e-post like etter akseptert bud.

Overdragelse og oppgjør

Overdragelse kan kun finne sted når hele salgssummen er overført til meglers konto. Forhør deg alltid med megler om dette er gjort. Boligen skal overleveres i den stand som er oppgitt i kjøpekontrakten. Etter at kjøper har inspisert boligen, skal alle nøkler overleveres og strømmåler leses av. Deretter signeres overtagelsesprotokoll og leveres til megler. Dersom kjøper mener at boligen har mangler skal disse føres opp i overdragelsesskjemaet. Når tinglysningen av eiendommen er gjennomført, vil du motta oppgjøret. Dersom du har boliglån, vil deler av salgssummen overføres direkte for å innfri dette. Overskytende vil bli overført til din konto.